Python MCQs on Tuple: SET 2

11. What is the data type of (1)?

a) Tuple

b) Integer

c) List

d) Both tuple and integer

Check Answer
Answer: b
A tuple of one element must be created as (1,).

 

12. If a=(1,2,3,4), a[1:-1] is _________

a) Error, tuple slicing doesn’t exist

b) [2,3]

c) (2,3,4)

d) (2,3)

Check Answer
Answer: d
Tuple slicing exists and a[1:-1] returns (2,3).

 

13. What will be the output of the following Python code?

>>> a=(1,2,(4,5))

>>> b=(1,2,(3,4))

>>> a<b

a) False

b) True

c) Error, < operator is not valid for tuples

d) Error, < operator is valid for tuples but not if there are sub-tuples

Check Answer
Answer: a
Since the first element in the sub-tuple of a is larger that the first element in the subtuple of b, False is printed.

 

14. What will be the output of the following Python code?

>>> a=(“Check”)*3

>>> a

a) (‘Check’,’Check’,’Check’)

b) * Operator not valid for tuples

c) (‘CheckCheckCheck’)

d) Syntax error

Check Answer
Answer: c
Here (“Check”) is a string not a tuple because there is no comma after the element.

 

15. What will be the output of the following Python code?

>>> a=(1,2,3,4)

>>> del(a[2])

a) Now, a=(1,2,4)

b) Now, a=(1,3,4)

c) Now a=(3,4)

d) Error as tuple is immutable

Check Answer
Answer: d
‘tuple’ object doesn’t support item deletion.

 

16. What will be the output of the following Python code?

>>> a=(2,3,4)

>>> sum(a,3)

a) Too many arguments for sum() method

b) The method sum() doesn’t exist for tuples

c) 12

d) 9

Check Answer
Answer: c
In the above case, 3 is the starting value to which the sum of the tuple is added to.

 

17. Is the following Python code valid?

>>> a=(1,2,3,4)

>>> del a

a) No because tuple is immutable

b) Yes, first element in the tuple is deleted

c) Yes, the entire tuple is deleted

d) No, invalid syntax for del method

Check Answer
Answer: c
The command del a deletes the entire tuple.

 

18. What type of data is: a=[(1,1),(2,4),(3,9)]?

a) Array of tuples

b) List of tuples

c) Tuples of lists

d) Invalid type

Check Answer
Answer: b
The variable a has tuples enclosed in a list making it a list of tuples.

 

19. What will be the output of the following Python code?

>>> a=(0,1,2,3,4)

>>> b=slice(0,2)

>>> a[b]

a) Invalid syntax for slicing

b) [0,2]

c) (0,1)

d) (0,2)

Check Answer
Answer: c
The method illustrated in the above piece of code is that of naming of slices.

 

20. Is the following Python code valid?

>>> a=(1,2,3)

>>> b=(‘A’,’B’,’C’)

>>> c=tuple(zip(a,b))

a) Yes, c will be ((1, ‘A’), (2, ‘B’), (3, ‘C’))

b) Yes, c will be ((1,2,3),(‘A’,’B’,’C’))

c) No because tuples are immutable

d) No because the syntax for zip function isn’t valid

Check Answer
Answer: a
Zip function combines individual elements of two iterables into tuples. Execute in Python shell to verify.

Page  1  2  3

 

Leave a Comment