Python MCQs on Tuple: SET 1

1. Which of the following is a Python tuple?

a) [1, 2, 3]

b) (1, 2, 3)

c) {1, 2, 3}

d) {}

Check Answer
Answer: b
Tuples are represented with round brackets.

 

2. Suppose t = (1, 2, 4, 3), which of the following is incorrect?

a) print(t[3])

b) t[3] = 45

c) print(max(t))

d) print(len(t))

Check Answer
Answer: b
Values cannot be modified in the case of tuple, that is, tuple is immutable.

 

3. What will be the output of the following Python code?

>>>t=(1,2,4,3)

>>>t[1:3]

a) (1, 2)

b) (1, 2, 4)

c) (2, 4)

d) (2, 4, 3)

Check Answer
Answer: c
Slicing in tuples takes place just as it does in strings.

 

4. What will be the output of the following Python code?

>>>t=(1,2,4,3)

>>>t[1:-1]

a) (1, 2)

b) (1, 2, 4)

c) (2, 4)

d) (2, 4, 3)

Check Answer
Answer: c
Slicing in tuples takes place just as it does in strings.

 

5. What will be the output of the following Python code?

>>>t = (1, 2, 4, 3, 8, 9)

>>>[t[i] for i in range(0, len(t), 2)]

a) [2, 3, 9]

b) [1, 2, 4, 3, 8, 9]

c) [1, 4, 8]

d) (1, 4, 8)

Check Answer
Answer: c
Execute in the shell to verify.

 

6. What will be the output of the following Python code?

d = {“john”:40, “peter”:45}

d[“john”]

a) 40

b) 45

c) “john”

d) “peter”

Check Answer
Answer: a
Execute in the shell to verify.

 

7. What will be the output of the following Python code?

>>>t = (1, 2)

>>>2 * t

a) (1, 2, 1, 2)

b) [1, 2, 1, 2]

c) (1, 1, 2, 2)

d) [1, 1, 2, 2]

Check Answer
Answer: a
* operator concatenates tuple.

 

8. What will be the output of the following Python code?

>>>t1 = (1, 2, 4, 3)

>>>t2 = (1, 2, 3, 4)

>>>t1 < t2

a) True

b) False

c) Error

d) None

Check Answer
Answer: b
Elements are compared one by one in this case.

 

9. What will be the output of the following Python code?

>>>my_tuple = (1, 2, 3, 4)

>>>my_tuple.append( (5, 6, 7) )

>>>print len(my_tuple)

a) 1

b) 2

c) 5

d) Error

Check Answer
Answer: d
Tuples are immutable and don’t have an append method. An exception is thrown in this case.

 

10. What will be the output of the following Python code?

numberGames = {}

numberGames[(1,2,4)] = 8

numberGames[(4,2,1)] = 10

numberGames[(1,2)] = 12

sum = 0

for k in numberGames:

sum += numberGames[k]

print len(numberGames) + sum

a) 30

b) 24

c) 33

d) 12

Check Answer
Answer: c
Tuples can be used for keys into dictionary. The tuples can have mixed length and the order of the items in the tuple is considered when comparing the equality of the keys.

Page  1  2  3

 

Leave a Comment