Python MCQs on String: SET 4

31. What is “Hello”.replace(“l”, “e”)?

a) Heeeo

b) Heelo

c) Heleo

d) None

Check Answer

Answer: a
Execute in shell to verify.

 

 

32. To retrieve the character at index 3 from string s=”Hello” what command do we execute (multiple answers allowed)?

a) s[]

b) s.getitem(3)

c) s.__getitem__(3)

d) s.getItem(3)

Check Answer

Answer: c
__getitem(..) can be used to get character at index specified as parameter.

 

 

33. To return the length of string s what command do we execute?

a) s.__len__()

b) len(s)

c) size(s)

d) s.size()

Check Answer

Answer: a
Execute in shell to verify.

 

 

34. If a class defines the __str__(self) method, for an object obj for the class, you can use which command to invoke the __str__ method.

a) obj.__str__()

b) str(obj)

c) print obj

d) all of the mentioned

Check Answer

Answer: d
Execute in shell to verify.

 

 

35. To check whether string s1 contains another string s2, use ________

a) s1.__contains__(s2)

b) s2 in s1

c) s1.contains(s2)

d) si.in(s2)

Check Answer

 

Answer: a
s2 in s1 works in the same way as calling the special function __contains__ .

 

36. Suppose i is 5 and j is 4, i + j is same as ________

a) i.__add(j)

b) i.__add__(j)

c) i.__Add(j)

d) i.__ADD(j)

Check Answer

Answer: b
Execute in shell to verify.

 

 

37. What will be the output of the following Python code?

class Count:

def __init__(self, count = 0):

self.__count = count

c1 = Count(2)

c2 = Count(2)

print(id(c1) == id(c2), end = ” “)

s1 = “Good”

s2 = “Good”

print(id(s1) == id(s2))

a) True False

b) True True

c) False True

d) False False

Check Answer

 

Answer: c
Execute in the shell objects cannot have same id, however in the case of strings its different.

 

38. What will be the output of the following Python code?

class Name:

def __init__(self, firstName, mi, lastName):

self.firstName = firstName

self.mi = mi

self.lastName = lastName

firstName = “John”

name = Name(firstName, ‘F’, “Smith”)

firstName = “Peter”

name.lastName = “Pan”

print(name.firstName, name.lastName)

a) Peter Pan

b) John Pan

c) Peter Smith

d) John Smith

Check Answer

Answer: b
Execute in the shell to verify.

 

 

39. What function do you use to read a string?

a) input(“Enter a string”)

b) eval(input(“Enter a string”))

c) enter(“Enter a string”)

d) eval(enter(“Enter a string”))

Check Answer

Answer: a
Execute in shell to verify.

 

 

40. Suppose x is 345.3546, what is format(x, “10.3f”) (_ indicates space).

a) __345.355

b) ___345.355

c) ____345.355

d) _____345.354

Check Answer
Answer: b
Execute in the shell to verify.

Pages  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13

 

 

 

 

 

Leave a Comment