Python MCQs on List: SET 7

 

61. What will be the output of the following Python code?

a=[1,2,3]

b=a.append(4)

print(a)

print(b)

a)

[1,2,3,4] [1,2,3,4]

b)

[1, 2, 3, 4]

None

c) Syntax error

d)

[1,2,3] [1,2,3,4]
Check Answer

Answer: b
Append function on lists doesn’t return anything. Thus the value of b is None.

62. What will be the output of the following Python code?

>>> a=[14,52,7]

>>> b=a.copy()

>>> b is a

a) True

b) False

Check Answer

Answer: b
List b is just a copy of the original list. Any copy made in list b will not be reflected in list a.

63. What will be the output of the following Python code?

a=[13,56,17]

a.append([87])

a.extend([45,67])

print(a)

a) [13, 56, 17, [87], 45, 67]

b) [13, 56, 17, 87, 45, 67]

c) [13, 56, 17, 87,[ 45, 67]]

d) [13, 56, 17, [87], [45, 67]]

Check Answer

Answer: a
The append function simply adds its arguments to the list as it is while extend function extends its arguments and later appends it.

64. What is the output of the following piece of code?

a=list((45,)*4)

print((45)*4)

print(a)

a)

180

[(45),(45),(45),(45)]

b)

(45,45,45,45)

[45,45,45,45]

c)

180

[45,45,45,45]

d) Syntax error

Check Answer

Answer: c
(45) is an int while (45,) is a tuple of one element. Thus when a tuple is multiplied, it created references of itself which is later converted to a list.

65. What will be the output of the following Python code?

lst=[[1,2],[3,4]]

print(sum(lst,[]))

a) [[3],[7]]

b) [1,2,3,4]

c) Error

d) [10]

Check Answer

Answer: b
The above piece of code is used for flattening lists.

66. What will be the output of the following Python code?

word1=”Apple”

word2=”Apple”

list1=[1,2,3]

list2=[1,2,3]

print(word1 is word2)

print(list1 is list2)

a)

True

True

b)

False

True

c)

False

False

d)

True

False

Check Answer

Answer: d
In the above case, both the lists are equivalent but not identical as they have different objects.

67. What will be the output of the following Python code?

def unpack(a,b,c,d):

print(a+d)

x = [1,2,3,4]

unpack(*x)

a) Error

b) [1,4]

c) [5]

d) 5

Check Answer

Answer: d
unpack(*x) unpacks the list into the separate variables. Now, a=1 and d=4. Thus 5 gets printed.

68. What will be the output of the following Python code?

places = [‘Bangalore’, ‘Mumbai’, ‘Delhi’]

<br class=”blank” />places1 = places

places2 = places[:]

<br class=”blank” />places1[1]=”Pune”

places2[2]=”Hyderabad”

print(places)

a) [‘Bangalore’, ‘Pune’, ‘Hyderabad’]

b) [‘Bangalore’, ‘Pune’, ‘Delhi’]

c) [‘Bangalore’, ‘Mumbai’, ‘Delhi’]

d) [‘Bangalore’, ‘Mumbai’, ‘Hyderabad’]

Check Answer

Answer: b
places1 is an alias of the list places. Hence, any change made to places1 is reflected in places. places2 is a copy of the list places. Thus, any change made to places2 isn’t reflected in places.

69. What will be the output of the following Python code?

x=[[1],[2]]

print(” “.join(list(map(str,x))))

a) [1] [2]

b) [49] [50]

c) Syntax error

d) [[1]] [[2]]

Check Answer

Answer: a
The elements 1 and 2 are first put into separate lists and then combined with a space in between using the join attribute.

70. What will be the output of the following Python code?

a=165

b=sum(list(map(int,str(a))))

print(b)

a) 561

b) 5

c) 12

d) Syntax error

Check Answer

Answer: c
First, map converts the number to string and then places the individual digits in a list. Then, sum finds the sum of the digits in the list. The code basically finds the sum of digits in the number.

71. What will be the output of the following Python code?

a= [1, 2, 3, 4, 5]

for i in range(1, 5):

a[i-1] = a[i]

for i in range(0, 5):

print(a[i],end = ” “)

a) 5 5 1 2 3

b) 5 1 2 3 4

c) 2 3 4 5 1

d) 2 3 4 5 5

Check Answer

Answer: d
The items having indexes from 1 to 4 are shifted forward by one index due to the first for-loop and the item of index four is printed again because of the second for-loop.

72. What will be the output of the following Python code?

def change(var, lst):

var = 1

lst[0] = 44

k = 3

a = [1, 2, 3]

change(k, a)

print(k)

print(a)

a)

3

[44, 2, 3]

b)

1

[1,2,3]

c)

3

[1,2,3]

d)

1

[44,2,3]
Check Answer

Answer: a
A list is mutable, hence it’s value changes after function call. However, integer isn’t mutable. Thus its value doesn’t change.

73. What will be the output of the following Python code?

a = [1, 5, 7, 9, 9, 1]

<br class=”blank” />b=a[0]

<br class=”blank” />x= 0

for x in range(1, len(a)):

if a[x] > b:

b = a[x]

b= x

print(b)

a) 5

b) 3

c) 4

d) 0

Check Answer

Answer: c
The above piece of code basically prints the index of the largest element in the list.

74. What will be the output of the following Python code?

a=[“Apple”,”Ball”,”Cobra”]

<br class=”blank” />a.sort(key=len)

print(a)

a) [‘Apple’, ‘Ball’, ‘Cobra’]

b) [‘Ball’, ‘Apple’, ‘Cobra’]

c) [‘Cobra’, ‘Apple’, ‘Ball’]

d) Invalid syntax for sort()

Check Answer

Answer: b
The syntax isn’t invalid and the list is sorted according to the length of the strings in the list since key is given as len.

75. What will be the output of the following Python code?

num = [‘One’, ‘Two’, ‘Three’]

for i, x in enumerate(num):

print(‘{}: {}’.format(i, x),end=” “)

a) 1: 2: 3:

b) Exception is thrown

c) One Two Three

d) 0: One 1: Two 2: Three

Check Answer

Answer: d
enumerate(iterator,start=0) is a built-in function which returns (0,lst[0]),(1,lst[1]) and so on where lst is a list(iterator).

Pages  1  2  3  4  5  6  7

Leave a Comment