Python MCQs on List: SET 3

21. Suppose list1 is [3, 4, 5, 20, 5, 25, 1, 3], what is list1 after list1.reverse()?

a) [3, 4, 5, 20, 5, 25, 1, 3]

b) [1, 3, 3, 4, 5, 5, 20, 25]

c) [25, 20, 5, 5, 4, 3, 3, 1]

d) [3, 1, 25, 5, 20, 5, 4, 3]

Check Answer

Answer: d
Execute in the shell to verify.

22. Suppose listExample is [3, 4, 5, 20, 5, 25, 1, 3], what is list1 after listExample.extend([34, 5])?

a) [3, 4, 5, 20, 5, 25, 1, 3, 34, 5]

b) [1, 3, 3, 4, 5, 5, 20, 25, 34, 5]

c) [25, 20, 5, 5, 4, 3, 3, 1, 34, 5]

d) [1, 3, 4, 5, 20, 5, 25, 3, 34, 5]

Check Answer

Answer: a
Execute in the shell to verify.

23. Suppose listExample is [3, 4, 5, 20, 5, 25, 1, 3], what is list1 after listExample.pop(1)?

a) [3, 4, 5, 20, 5, 25, 1, 3]

b) [1, 3, 3, 4, 5, 5, 20, 25]

c) [3, 5, 20, 5, 25, 1, 3]

d) [1, 3, 4, 5, 20, 5, 25]

Check Answer

Answer: c
pop() removes the element at the position specified in the parameter.

24. Suppose listExample is [3, 4, 5, 20, 5, 25, 1, 3], what is list1 after listExample.pop()?

a) [3, 4, 5, 20, 5, 25, 1]

b) [1, 3, 3, 4, 5, 5, 20, 25]

c) [3, 5, 20, 5, 25, 1, 3]

d) [1, 3, 4, 5, 20, 5, 25]

Check Answer

Answer: a
pop() by default will remove the last element.

25. What will be the output of the following Python code?

>>>”Welcome to Python”.split()

a) [“Welcome”, “to”, “Python”]

b) (“Welcome”, “to”, “Python”)

c) {“Welcome”, “to”, “Python”}

d) “Welcome”, “to”, “Python”

Check Answer

 

Answer: a
split() function returns the elements in a list.

26. What will be the output of the following Python code?

>>>list(“a#b#c#d”.split(‘#’))

a) [‘a’, ‘b’, ‘c’, ‘d’]

b) [‘a b c d’]

c) [‘a#b#c#d’]

d) [‘abcd’]

Check Answer

Answer: a
Execute in the shell to verify.

27. What will be the output of the following Python code?

myList = [1, 5, 5, 5, 5, 1]

max = myList[0]

indexOfMax = 0

for i in range(1, len(myList)):

if myList[i] > max:

max = myList[i]

indexOfMax = i

>>>print(indexOfMax)

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Check Answer

Answer: a
First time the highest number is encountered is at index 1.

28. What will be the output of the following Python code?

myList = [1, 2, 3, 4, 5, 6]

for i in range(1, 6):

myList[i – 1] = myList[i]

for i in range(0, 6):

print(myList[i], end = ” “)

a) 2 3 4 5 6 1

b) 6 1 2 3 4 5

c) 2 3 4 5 6 6

d) 1 1 2 3 4 5

Check Answer

Answer: c
Execute in the shell to verify.

29. What will be the output of the following Python code?

>>>list1 = [1, 3]

>>>list2 = list1

>>>list1[0] = 4

>>>print(list2)

a) [1, 3]

b) [4, 3]

c) [1, 4]

d) [1, 3, 4]

Check Answer

Answer: b
Lists should be copied by executing [:] operation.

30. What will be the output of the following Python code?

def f(values):

values[0] = 44

v = [1, 2, 3]

f(v)

print(v)

a) [1, 44] b) [1, 2, 3, 44] c) [44, 2, 3] d) [1, 2, 3]

Check Answer

Answer: c
Execute in the shell to verify.

Pages  1  2  3  4  5  6  7

Leave a Comment