Python MCQs on List: SET 2

11. What will be the output of the following Python code?

names = [‘Amir’, ‘Bear’, ‘Charlton’, ‘Daman’]

>>>print(names[-1][-1])

a) A

b) Daman

c) Error

d) n

Check Answer

Answer: d
Execute in the shell to verify.

12. What will be the output of the following Python code?

names1 = [‘Amir’, ‘Bear’, ‘Charlton’, ‘Daman’]

names2 = names1

names3 = names1[:]

names2[0] = ‘Alice’

names3[1] = ‘Bob’

sum = 0

for ls in (names1, names2, names3):

if ls[0] == ‘Alice’:

sum += 1

if ls[1] == ‘Bob’:

sum += 10

print sum

a) 11

b) 12

c) 21

d) 22

Check Answer

Answer: b
When assigning names1 to names2, we create a second reference to the same list. Changes to names2 affect names1. When assigning the slice of all elements in names1 to names3, we are creating a full copy of names1 which can be modified independently.

13. Suppose list1 is [1, 3, 2], What is list1 * 2?

a) [2, 6, 4]

b) [1, 3, 2, 1, 3]

c) [1, 3, 2, 1, 3, 2]

d) [1, 3, 2, 3, 2, 1]

Check Answer

Answer: c
Execute in the shell and verify.

14. Suppose list1 = [0.5 * x for x in range(0, 4)], list1 is:

a) [0, 1, 2, 3]

b) [0, 1, 2, 3, 4]

c) [0.0, 0.5, 1.0, 1.5]

d) [0.0, 0.5, 1.0, 1.5, 2.0]

Check Answer

Answer: c
Execute in the shell to verify.

15. What will be the output of the following Python code?

>>>list1 = [11, 2, 23]

>>>list2 = [11, 2, 2]

>>>list1 < list2 is

a) True

b) False

c) Error

d) None

Check Answer

Answer: b
Elements are compared one by one.

16. To add a new element to a list we use which command?

a) list1.add(5)

b) list1.append(5)

c) list1.addLast(5)

d) list1.addEnd(5)

Check Answer

Answer: b
We use the function append to add an element to the list.

17. To insert 5 to the third position in list1, we use which command?

a) list1.insert(3, 5)

b) list1.insert(2, 5)

c) list1.add(3, 5)

d) list1.append(3, 5)

Check Answer

Answer: b
Execute in the shell to verify.

18. To remove string “hello” from list1, we use which command?

a) list1.remove(“hello”)

b) list1.remove(hello)

c) list1.removeAll(“hello”)

d) list1.removeOne(“hello”)

Check Answer

Answer: a
Execute in the shell to verify.

19. Suppose list1 is [3, 4, 5, 20, 5], what is list1.index(5)?

a) 0

b) 1

c) 4

d) 2

Check Answer

Answer: d
Execute help(list.index) to get details.

20. Suppose list1 is [3, 4, 5, 20, 5, 25, 1, 3], what is list1.count(5)?

a) 0

b) 4

c) 1

d) 2

Check Answer

Answer: d
Execute in the shell to verify.

Pages  1  2  3  4  5  6  7

Leave a Comment