Python MCQs on List: SET 1

1. Which of the following commands will create a list?

a) list1 = list()

b) list1 = []

c) list1 = list([1, 2, 3])

d) all of the mentioned

Check Answer
Answer: d
Execute in the shell to verify

 

 

2. What is the output when we execute list(“hello”)?

a) [‘h’, ‘e’, ‘l’, ‘l’, ‘o’]

b) [‘hello’]

c) [‘llo’]

d) [‘olleh’]

Check Answer

 

Answer: a
Execute in the shell to verify.

3. Suppose listExample is [‘h’,’e’,’l’,’l’,’o’], what is len(listExample)?

a) 5

b) 4

c) None

d) Error

Check Answer

Answer: a
Execute in the shell and verify.

4. Suppose list1 is [2445,133,12454,123], what is max(list1)?

a) 2445

b) 133

c) 12454

d) 123

Check Answer

Answer: c
Max returns the maximum element in the list.

5. Suppose list1 is [3, 5, 25, 1, 3], what is min(list1)?

a) 3

b) 5

c) 25

d) 1

Check Answer

Answer: d
Min returns the minimum element in the list.

6. Suppose list1 is [1, 5, 9], what is sum(list1)?

a) 1

b) 9

c) 15

d) Error

Check Answer

Answer: c
Sum returns the sum of all elements in the list.

7. To shuffle the list(say list1) what function do we use?

a) list1.shuffle()

b) shuffle(list1)

c) random.shuffle(list1)

d) random.shuffleList(list1)

Check Answer

Answer: c
Execute in the shell to verify.

8. Suppose list1 is [4, 2, 2, 4, 5, 2, 1, 0], Which of the following is correct syntax for slicing operation?

a) print(list1[0])

b) print(list1[:2])

c) print(list1[:-2])

d) all of the mentioned

Check Answer

Answer: d
Slicing is allowed in lists just as in the case of strings.

9. Suppose list1 is [2, 33, 222, 14, 25], What is list1[-1]?

a) Error

b) None

c) 25

d) 2

Check Answer

Answer: c
-1 corresponds to the last index in the list.

10. Suppose list1 is [2, 33, 222, 14, 25], What is list1[:-1]?

a) [2, 33, 222, 14]

b) Error

c) 25

d) [25, 14, 222, 33, 2]

Check Answer

Answer: a
Execute in the shell to verify.

Pages  1  2  3  4  5  6  7

 

Leave a Comment