Python MCQ’s on Function: SET 7

61. What is a variable defined outside a function referred to as?

a) A static variable

b) A global variable

c) A local variable

d) An automatic variable

Check Answer

Answer: b
The value of a variable defined outside all function definitions is referred to as a global variable and can be used by multiple functions of the program.

62. What is a variable defined inside a function referred to as?

a) A global variable

b) A volatile variable

c) A local variable

d) An automatic variable

Check Answer

Answer: c
The variable inside a function is called as local variable and the variable definition is confined only to that function.

63. What will be the output of the following Python code?

i=0

def change(i):

i=i+1

return i

change(1)

print(i)

a) 1

b) Nothing is displayed

c) 0

d) An exception is thrown

Check Answer

Answer: c
Any change made in to an immutable data type in a function isn’t reflected outside the function.

64. What will be the output of the following Python code?

def a(b):

b = b + [5]

c = [1, 2, 3, 4]

a(c)

print(len(c))

a) 4

b) 5

c) 1

d) An exception is thrown

Check Answer

Answer: b
Since a list is mutable, any change made in the list in the function is reflected outside the function.

65. What will be the output of the following Python code?

a=10

b=20

def change():

global b

a=45

b=56

change()

print(a)

print(b)

a)

10
56

b)

45
56

c)

10
20

d) Syntax Error

Check Answer

Answer: a
The statement “global b” allows the global value of b to be accessed and changed. Whereas the variable a is local and hence the change isn’t reflected outside the function.

66. What will be the output of the following Python code?

def change(i = 1, j = 2):

i = i + j

j = j + 1

print(i, j)

change(j = 1, i = 2)

a) An exception is thrown because of conflicting values

b) 1 2

c) 3 3

d) 3 2

Check Answer

Answer: d
The values given during function call is taken into consideration, that is, i=2 and j=1.

67. What will be the output of the following Python code?

def change(one, *two):

print(type(two))

change(1,2,3,4)

a) Integer

b) Tuple

c) Dictionary

d) An exception is thrown

Check Answer

Answer: b
The parameter two is a variable parameter and consists of (2,3,4). Hence the data type is tuple.

68. If a function doesn’t have a return statement, which of the following does the function return?

a) int

b) null

c) None

d) An exception is thrown without the return statement

Check Answer

Answer: c
A function can exist without a return statement and returns None if the function doesn’t have a return statement.

69. What will be the output of the following Python code?

def display(b, n):

while n > 0:

print(b,end="")

n=n-1

display('z',3)

a) zzz

b) zz

c) An exception is executed

d) Infinite loop

Check Answer

Answer: a
The loop runs three times and ‘z’ is printed each time.

70. What will be the output of the following Python code?

def find(a, **b):

print(type(b))

find('letters',A='1',B='2')

a) String

b) Tuple

c) Dictionary

d) An exception is thrown

Check Answer

Answer: c
b combines the remaining parameters into a dictionary.

Page  1  2  3  4  5  6  7

Python Interview Questions (MCQs)

We have divided these Python Questions and Answers into various parts based on the topics. Open the Topic of your choice and Practice these MCQs.

Python MCQs on Variables and Operators Python MCQs on Precedence and Associativity
Python MCQs on Data Type Python MCQs on Boolean
Python MCQs on Bitwise Operators Python MCQs on Formatting and Advance Formatting
Python MCQs on Decorators Python MCQs on While and For Loops
Python MCQs on List Python MCQs on List Comprehension
Python MCQs on String Python MCQs on Tuple
Python MCQs on SET Python MCQs on Dictionary
Python MCQs on Functions Python MCQs on Argument Parsing
Python MCQs on Global and Local Variables Python MCQs on Recursion
Python MCQs on Mapping Functions Python MCQs on Modules
Python MCQs on Regular Expressions Python MCQs on Files
Python MCQs on Overloading Python MCQs on Classes and Objects
Python MCQs on Inheritance Python MCQs on Polymorphism and Encapsulation
Python MCQs on Exception Handling

Leave a Comment