Python MCQs on Function: SET 1

Python MCQs on Function

In this section, we are going to introduce you to the most frequently asked Python MCQs on Function. These Python MCQs on Function will be going to help you in Interviews and Exams.

 

 

1. Which of the following functions is a built-in function in python?

a) seed()

b) sqrt()

c) factorial()

d) print()

Check Answer

Answer: d
The function seed is a function which is present in the random module. The functions sqrt and factorial are a part of the math module. The print function is a built-in function which prints a value directly to the system output.

2. What will be the output of the following Python expression?

round(4.576)

a) 4.5

b) 5

c) 4

d) 4.6

Check Answer

Answer: b
This is a built-in function which rounds a number to give precision in decimal digits. In the above case, since the number of decimal places has not been specified, the decimal number is rounded off to a whole number. Hence the output will be 5.

3. The function pow(x,y,z) is evaluated as:

a) (x**y)**z

b) (x**y) / z

c) (x**y) % z

d) (x**y)*z

Check Answer

Answer: c
The built-in function pow() can accept two or three arguments. When it takes in two arguments, they are evaluated as x**y. When it takes in three arguments, they are evaluated as (x**y)%z.

4. What will be the output of the following Python function?

all([2,4,0,6])

a) Error

b) True

c) False

d) 0

Check Answer

Answer: c
The function all returns false if any one of the elements of the iterable is zero and true if all the elements of the iterable are non zero. Hence the output of this function will be false.

5. What will be the output of the following Python expression?

round(4.5676,2)?

a) 4.5

b) 4.6

c) 4.57

d) 4.56

Check Answer

Answer: c
The function round is used to round off the given decimal number to the specified decimal places. In this case, the number should be rounded off to two decimal places. Hence the output will be 4.57.

6. What will be the output of the following Python function?

any([2>8, 4>2, 1>2])

a) Error

b) True

c) False

d) 4>2

Check Answer

Answer: b
The built-in function any() returns true if any or more of the elements of the iterable is true (non zero), If all the elements are zero, it returns false.

7. What will be the output of the following Python function?

import math

abs(math.sqrt(25))

a) Error

b) -5

c) 5

d) 5.0

Check Answer

Answer: d
The abs() function prints the absolute value of the argument passed. For example: abs(-5)=5. Hence, in this case we get abs(5.0)=5.0.

8. What will be the output of the following Python function?

sum(2,4,6)

sum([1,2,3])

a) Error, 6

b) 12, Error

c) 12, 6

d) Error, Error

Check Answer

Answer: a
The first function will result in an error because the function sum() is used to find the sum of iterable numbers. Hence the outcomes will be Error and 6 respectively.

9. What will be the output of the following Python function?

all(3,0,4.2)

a) True

b) False

c) Error

d) 0

Check Answer

Answer: c
The function all() returns ‘True’ if any one or more of the elements of the iterable are non zero. In the above case, the values are not iterable, hence an error is thrown.

10. What will be the output of the following Python function?

min(max(False,-3,-4), 2,7)

a) 2

b) False

c) -3

d) -4

Check Answer

Answer: b
The function max() is being used to find the maximum value from among -3, -4 and false. Since false amounts to the value zero, hence we are left with min(0, 2, 7) Hence the output is 0 (false).

Page  1  2  3  4  5  6  7

 

Python Interview Questions (MCQs)

We have divided these Python Questions and Answers into various parts based on the topics. Open the Topic of your choice and Practice these MCQs.

Python MCQs on Variables and Operators Python MCQs on Precedence and Associativity
Python MCQs on Data Type Python MCQs on Boolean
Python MCQs on Bitwise Operators Python MCQs on Formatting and Advance Formatting
Python MCQs on Decorators Python MCQs on While and For Loops
Python MCQs on List Python MCQs on List Comprehension
Python MCQs on String Python MCQs on Tuple
Python MCQs on SET Python MCQs on Dictionary
Python MCQs on Functions Python MCQs on Argument Parsing
Python MCQs on Global and Local Variables Python MCQs on Recursion
Python MCQs on Mapping Functions Python MCQs on Modules
Python MCQs on Regular Expressions Python MCQs on Files
Python MCQs on Overloading Python MCQs on Classes and Objects
Python MCQs on Inheritance Python MCQs on Polymorphism and Encapsulation
Python MCQs on Exception Handling

 

Leave a Comment