Python MCQ’s on Files: Set 3

21. Which is/are the basic I/O connections in file?

a) Standard Input

b) Standard Output

c) Standard Errors

d) All of the mentioned

Check Answer

Answer: d
Standard input, standard output and standard error. Standard input is the data that goes to the program. The standard input comes from a keyboard. Standard output is where we print our data with the print keyword. Unless redirected, it is the terminal console. The standard error is a stream where programs write their error messages. It is usually the text terminal.

22. What will be the output of the following Python code? (If entered name is sanfoundry)

import sys

print ‘Enter your name: ‘,

name = ”

while True:

c = sys.stdin.read(1)

if c == ‘\n’:

break

name = name + c

print ‘Your name is:’, name

a) Test

b) Test, Test

c) Test

d) None of the mentioned

Check Answer

Answer: a
In order to work with standard I/O streams, we must import the sys module. The read() method reads one character from the standard input. In our example we get a prompt saying “Enter your name”. We enter our name and press enter. The enter key generates the new line character: \n.
Output:
Enter your name: Test
Your name is: Test

23. What will be the output of the following Python code?

import sys

sys.stdout.write(‘ Hello\n’)

sys.stdout.write(‘Python\n’)

a) Compilation Error

b) Runtime Error

c) Hello Python

d)

Hello

Python

Check Answer

Answer: d
None
Output:
Hello
Python

24. Which of the following mode will refer to binary data?
a) r

b) w

c) +

d) b

Check Answer

Answer:d
Mode Meaning is as explained below:
r Reading
w Writing
a Appending
b Binary data
+ Updating.

25. What is the pickling?

a) It is used for object serialization

b) It is used for object deserialization

c) None of the mentioned

d) All of the mentioned

Check Answer

Answer: a
Pickle is the standard mechanism for object serialization. Pickle uses a simple stack-based virtual machine that records the instructions used to reconstruct the object. This makes pickle vulnerable to security risks by malformed or maliciously constructed data, that may cause the deserializer to import arbitrary modules and instantiate any object.

26. What is unpickling?

a) It is used for object serialization

b) It is used for object deserialization

c) None of the mentioned

d) All of the mentioned

Check Answer

Answer: b
We have been working with simple textual data. What if we are working with objects rather than simple text? For such situations, we can use the pickle module. This module serializes Python objects. The Python objects are converted into byte streams and written to text files. This process is called pickling. The inverse operation, reading from a file and reconstructing objects is called deserializing or unpickling.

27. What is the correct syntax of open() function?

a) file = open(file_name [, access_mode][, buffering])

b) file object = open(file_name [, access_mode][, buffering])

c) file object = open(file_name)

d) none of the mentioned

Check Answer

Answer: b
Open() function correct syntax with the parameter details as shown below:
file object = open(file_name [, access_mode][, buffering])
Here is parameters’ detail:
file_name: The file_name argument is a string value that contains the name of the file that you want to access.
access_mode: The access_mode determines the mode in which the file has to be opened, i.e., read, write, append, etc. A complete list of possible values is given below in the table. This is optional parameter and the default file access mode is read (r).
buffering: If the buffering value is set to 0, no buffering will take place. If the buffering value is 1, line buffering will be performed while accessing a file. If you specify the buffering value as an integer greater than 1, then buffering action will be performed with the indicated buffer size. If negative, the buffer size is the system default(default behavior).

28. What will be the output of the following Python code?

fo = open(“foo.txt”, “wb”)

print “Name of the file: “, fo.name

fo.flush()

fo.close()

a) Compilation Error

b) Runtime Error

c) No Output

d) Flushes the file when closing them

Check Answer

Answer: d
The method flush() flushes the internal buffer. Python automatically flushes the files when closing them. But you may want to flush the data before closing any file.

29. Correct syntax of file.writelines() is?

a) file.writelines(sequence)

b) fileObject.writelines()

c) fileObject.writelines(sequence)

d) none of the mentioned

Check Answer

Answer: c
The method writelines() writes a sequence of strings to the file. The sequence can be any iterable object producing strings, typically a list of strings. There is no return value.
Syntax
Following is the syntax for writelines() method:
fileObject.writelines( sequence ).

30. Correct syntax of file.readlines() is?

a) fileObject.readlines( sizehint );

b) fileObject.readlines();

c) fileObject.readlines(sequence)

d) none of the mentioned

Check Answer

Answer: a
The method readlines() reads until EOF using readline() and returns a list containing the lines. If the optional sizehint argument is present, instead of reading up to EOF, whole lines totalling approximately sizehint bytes (possibly after rounding up to an internal buffer size) are read.
Syntax
Following is the syntax for readlines() method:
fileObject.readlines( sizehint );
Parameters
sizehint — This is the number of bytes to be read from the file.

Page  1  2  3  4  5

Python Interview Questions (MCQs)

We have divided these Python Questions and Answers into various parts based on the topics. Open the Topic of your choice and Practice these MCQs.

Python MCQs on Variables and Operators Python MCQs on Precedence and Associativity
Python MCQs on Data Type Python MCQs on Boolean
Python MCQs on Bitwise Operators Python MCQs on Formatting and Advance Formatting
Python MCQs on Decorators Python MCQs on While and For Loops
Python MCQs on List Python MCQs on List Comprehension
Python MCQs on String Python MCQs on Tuple
Python MCQs on SET Python MCQs on Dictionary
Python MCQs on Functions Python MCQs on Argument Parsing
Python MCQs on Global and Local Variables Python MCQs on Recursion
Python MCQs on Mapping Functions Python MCQs on Modules
Python MCQs on Regular Expressions Python MCQs on Files
Python MCQs on Overloading Python MCQs on Classes and Objects
Python MCQs on Inheritance Python MCQs on Polymorphism and Encapsulation
Python MCQs on Exception Handling

Leave a Comment